Знаете ли, че органичните хранителни отпадъци представляват до 40% от всички отпадъци на едно домакинство.
Когато хранителните отпадъци се разграждат в депата, те отделят парниковите газове въглероден диоксид и метан – газ, който е 21 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Парникови газове, произведени от хранителните отпадъци замърсяват природата.
Затова органичните хранителни отпадъци трябва да се отклоняват от депата, като се превръщат в компост, който да бъде върнат на земята.
КАКВО Е КОМПОСТИРАНЕ?
Компостирането е процес на разлагане на органични отпадъци, така че да може да се използва за обогатяване на почвите с жизненоважни хранителни вещества, необходими за отглеждане на повече храна.
Знаем, че почвата се нуждае от определени хранителни вещества, за да бъде плодородна, но знаехте ли, че почвата е с ограничен ресурс?
ПОЛЗИ ОТ КОМПОСТИРАНЕТО
Здравата почва може да бъде основен „ползвател“ на въглерод за смекчаване на изменението на климата.
Компостирането на остатъци от храна у дома или използването на общински услуги за събиране, където има такива, спомага за:
• Намаляване на емисиите на парникови газове от депата,
• Намаляване производството на инфилтрат в сметищата,
• Намаляване необходимото количество поливане при градинарство и озеленяване,
• Намаляване на синтетичните торове, необходими в градинарството и селското стопанство,
• Подобряване на структурата, плодородието и здравето на почвата.
КАК ДА КОМПОСТИРАМЕ В ДОМА
Лесно е да настроите своя собствена система за компост у дома и има много различни начини, по които можете да направите това. Може да бъде просто, достъпно и направено навсякъде, дори и с ограничено пространство.
Това са нашите 12 тайни за домашно компостиране:
- Поставете кошчето на сенчесто място с пряка контакт с почвата.
- Закопайте основата, за да предотврате влизането на гризачи.
- Добавете пръчки или изсушен дървен материал в основа за проветряване.
- Добавете 1 част „зелено вещество“ –градински изрезки и плодове/ зеленчукови остатъци, чаени листа, смляно кафе и др.
- Добавете 2 части „кафяво вещество“ – сухи листа, мулч, картон например от картонени кутии за яйца, настъргана хартия, тъкани, салфетки и др. за захранване с въглерод във вашия компост и аериране.
- Добавете вода така че да е влажно, но не и мокро.
- Използвайте носа си като водач - ако ви мирише вероятно трябва да добавите още „кафяво вещество“ и ако не мирише изобщо, вероятно е твърде сухо, така че добавете още вода.
- Избягвайте месо, пшеница и млечни продукти за да избегнете привличането на вредители.
- След като се напълни, оставете така подготвения компост и изчакайте 2 до 3 месеца.
- За ускоряване на процес, използвайте вила за проветряване на купчината веднъж седмично.
- Добавете шепа птичи тор или кръв и кости, поръсени върху сухия слой за повишаване на азота.
- Добавяйте шепа лайм или лимон веднъж месечно за борба с киселинността, създадена от разлагащи се остатъци ~ червеите го обичат.
Тази статия все още няма коментари