КОМПОСТ - Първи стъпки

08.10.2022 19:25:49

КОМПОСТ - Първи стъпки

Знаете ли, че органичните хранителни отпадъци представляват до 40% от всички отпадъци на едно домакинство. 

Когато хранителните отпадъци се разграждат в депата, те отделят парниковите газове въглероден диоксид и метан – газ, който е 21 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Парникови газове, произведени от хранителните отпадъци замърсяват природата.

Затова органичните хранителни отпадъци трябва да се отклоняват от депата, като се превръщат в компост, който да бъде върнат на земята.

КАКВО Е КОМПОСТИРАНЕ?
Компостирането е процес на разлагане на органични отпадъци, така че да може да се използва за обогатяване на почвите с жизненоважни хранителни вещества, необходими за отглеждане на повече храна.

Знаем, че почвата се нуждае от определени хранителни вещества, за да бъде плодородна, но знаехте ли, че почвата е с ограничен ресурс?

ПОЛЗИ ОТ КОМПОСТИРАНЕТО
Здравата почва може да бъде основен „ползвател“ на въглерод за смекчаване на изменението на климата.

Компостирането на остатъци от храна у дома или използването на общински услуги за събиране, където има такива, спомага за:

• Намаляване на емисиите на парникови газове от депата,
• Намаляване производството на инфилтрат в сметищата,
• Намаляване необходимото количество поливане при градинарство и озеленяване,
• Намаляване на синтетичните торове, необходими в градинарството и селското стопанство, 
• Подобряване на структурата, плодородието и здравето на почвата.

КАК ДА КОМПОСТИРАМЕ В ДОМА
Лесно е да настроите своя собствена система за компост у дома и има много различни начини, по които можете да направите това. Може да бъде просто, достъпно и направено навсякъде, дори и с ограничено пространство.

Това са нашите 12 тайни за домашно компостиране:

  1. Поставете кошчето на сенчесто място с пряка контакт с почвата.
  2. Закопайте основата, за да предотврате влизането на гризачи.
  3. Добавете пръчки или изсушен дървен материал в основа за проветряване.
  4. Добавете 1 част „зелено вещество“ –градински изрезки и плодове/ зеленчукови остатъци, чаени листа, смляно кафе и др.
  5. Добавете 2 части „кафяво вещество“ – сухи листа, мулч, картон например от картонени кутии за яйца, настъргана хартия, тъкани, салфетки и др. за захранване с въглерод във вашия компост и аериране.
  6. Добавете вода така че да е влажно, но не и мокро.
  7. Използвайте носа си като водач - ако ви мирише вероятно трябва да добавите още „кафяво вещество“ и ако не мирише изобщо, вероятно е твърде сухо, така че добавете още вода.
  8. Избягвайте месо, пшеница и млечни продукти за да избегнете привличането на вредители.
  9. След като се напълни, оставете така подготвения компост и изчакайте 2 до 3 месеца.
  10. За ускоряване на процес, използвайте вила за проветряване на купчината веднъж седмично.
  11. Добавете шепа птичи тор или кръв и кости, поръсени върху сухия слой за повишаване на азота.
  12. Добавяйте шепа лайм или лимон веднъж месечно за борба с киселинността, създадена от разлагащи се остатъци ~ червеите го обичат.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

блог

КОМПОСТ - Първи стъпки

КОМПОСТ - Първи стъпки

Знаете ли, че органичните хранителни отпадъци представляват до 40% от всички отпадъци на едно домакинство. Когато хранителните отпадъци се разграждат в де Знаете ли, че органичните хранителни отпадъци представляват до 40% от всички отпадъци на едно домакинство. Когато хранителните отпадъци се разграждат в де 2022-10-08T19:25:50+03:00 КОМПОСТ - Първи стъпки

<p>Знаете ли, че органичните хранителни отпадъци представляват до 40% от всички отпадъци на едно домакинство.&nbsp;</p> <p>Когато хранителните отпадъци се разграждат в депата, те отделят парниковите газове въглероден диоксид и метан &ndash; газ, който е 21 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Парникови газове, произведени от хранителните отпадъци замърсяват природата.</p> <p>Затова органичните хранителни отпадъци трябва да се отклоняват от депата, като се превръщат в компост, който да бъде върнат на земята.</p> <p><strong>КАКВО Е КОМПОСТИРАНЕ?</strong><br />Компостирането е процес на разлагане на органични отпадъци, така че да може да се използва за обогатяване на почвите с жизненоважни хранителни вещества, необходими за отглеждане на повече храна.</p> <p>Знаем, че почвата се нуждае от определени хранителни вещества, за да бъде плодородна, но знаехте ли, че почвата е с ограничен ресурс?</p> <p><strong>ПОЛЗИ ОТ КОМПОСТИРАНЕТО</strong><br />Здравата почва може да бъде основен &bdquo;ползвател&ldquo; на въглерод за смекчаване на изменението на климата.</p> <p>Компостирането на остатъци от храна у дома или използването на общински услуги за събиране, където има такива, спомага за:</p> <p>&bull; Намаляване на емисиите на парникови газове от депата,<br />&bull; Намаляване производството на инфилтрат в сметищата,<br />&bull; Намаляване необходимото количество поливане при градинарство и озеленяване,<br />&bull; Намаляване на синтетичните торове, необходими в градинарството и селското стопанство,&nbsp;<br />&bull; Подобряване на структурата, плодородието и здравето на почвата.</p> <p><strong>КАК ДА КОМПОСТИРАМЕ В ДОМА</strong><br />Лесно е да настроите своя собствена система за компост у дома и има много различни начини, по които можете да направите това. Може да бъде просто, достъпно и направено навсякъде, дори и с ограничено пространство.</p> <p>Това са нашите 12 тайни за домашно компостиране:</p> <ol> <li>Поставете кошчето на сенчесто място с пряка контакт с почвата.</li> <li>Закопайте основата, за да предотврате влизането на гризачи.</li> <li>Добавете пръчки или изсушен дървен материал в основа за проветряване.</li> <li>Добавете 1 част &bdquo;зелено вещество&ldquo; &ndash;градински изрезки и плодове/ зеленчукови остатъци, чаени листа, смляно кафе и др.</li> <li>Добавете 2 части &bdquo;кафяво вещество&ldquo; &ndash; сухи листа, мулч, картон например от картонени кутии за яйца, настъргана хартия, тъкани, салфетки и др. за захранване с въглерод във вашия компост и аериране.</li> <li>Добавете вода така че да е влажно, но не и мокро.</li> <li>Използвайте носа си като водач - ако ви мирише вероятно трябва да добавите още &bdquo;кафяво вещество&ldquo; и ако не мирише изобщо, вероятно е твърде сухо, така че добавете още вода.</li> <li>Избягвайте месо, пшеница и млечни продукти за да избегнете привличането на вредители.</li> <li>След като се напълни, оставете така подготвения компост и изчакайте 2 до 3 месеца.</li> <li>За ускоряване на процес, използвайте вила за проветряване на купчината веднъж седмично.</li> <li>Добавете шепа птичи тор или кръв и кости, поръсени върху сухия слой за повишаване на азота.</li> <li>Добавяйте шепа лайм или лимон веднъж месечно&nbsp;за борба с киселинността, създадена от разлагащи се остатъци ~ червеите го обичат.</li> </ol>

Сравнение на продукти