Компостиране

Анаеробно (без кислород): разлагане, което често се нарича ферментация или гниене. Обикновено се придружава от отделяне на метан или неприятна миризма на сероводород (мирис на развалени яйца). Анаеробното разлагане протича бавно и се генерира малко топлина. 

Аеробно (с кислород): естествен процес в природата, при който органичните отпадъци се превръщат в хумус. Има малко или никаква миризма. Процесът създава много енергия под формата на топлина. Топлината е предимство, тъй като унищожава патогени и паразити. 

Характеристиките, които помагат при компостирането са: бактерии, гъбички, многоножки, земни червеи и други живи обитатели. 

Има 3 вида бактерии:

Психрофилни (нискотемпературни бактерии)

Мезофилни (40 – 110 градуса F), те вършат по-голямата част от работата в купчините компост

Термофилен (104 – 200 градуса F)

Всички бактерии се нуждаят от азот и въглерод, за да оцелеят и да се развиват. Азотът осигурява на микробите суров елемент за размножаване. Въглеродът е източникът на енергия. Бактериите получават пълноценно хранене, когато съотношението въглерод към азот е 30:1. Съдържанието на влага от 40% – 60% е идеално за бактерии. Ако е по-малко от 40%, бактериите се забавят и преминават в латентно състояние. Ако съдържанието на влага е 60%+, то е твърде влажно, което означава, че купчината губи твърде много въздух и се създават анаеробни условия. Обръщането на купчината доставя свеж въздух на микробите, в които броят им се размножава бързо. 

Повече микроби = По-бързо разлагане = По-бърз компост 

Един страхотен факт за изрязването на трева:

Окосената трева може да се рециклира директно, като се остави обратно в тревата, докато косите. Изрезките са 90% вода и се разграждат бързо, освобождавайки хранителни вещества, еквивалентни на едно или две торене годишно.

Ползи от компостирането

  1. Подобрява състоянието и структурата на почвата
  2. Увеличава способността на почвата да задържа вода
  3. Подкрепете живите организми
  4. Подпомага разтварянето на минерални форми на хранителни вещества
  5. Буферира почвата от химически дисбаланси
  6. Може да осигури биологичен контрол на определени вредители
  7. Помага за връщането на органичните материали в почвата и ги предпазва от сметища и водни пътища
Сравнение на продукти