Анаеробно (без кислород): разлагане, което често се нарича ферментация или гниене. Обикновено се придружава от отделяне на метан или неприятна миризма на сероводород (мирис на развалени яйца). Анаеробното разлагане протича бавно и се генерира малко топлина.
Аеробно (с кислород): естествен процес в природата, при който органичните отпадъци се превръщат в хумус. Има малко или никаква миризма. Процесът създава много енергия под формата на топлина. Топлината е предимство, тъй като унищожава патогени и паразити.
Характеристиките, които помагат при компостирането са: бактерии, гъбички, многоножки, земни червеи и други живи обитатели.
Има 3 вида бактерии:
Психрофилни (нискотемпературни бактерии)
Мезофилни (40 – 110 градуса F), те вършат по-голямата част от работата в купчините компост
Термофилен (104 – 200 градуса F)
Всички бактерии се нуждаят от азот и въглерод, за да оцелеят и да се развиват. Азотът осигурява на микробите суров елемент за размножаване. Въглеродът е източникът на енергия. Бактериите получават пълноценно хранене, когато съотношението въглерод към азот е 30:1. Съдържанието на влага от 40% – 60% е идеално за бактерии. Ако е по-малко от 40%, бактериите се забавят и преминават в латентно състояние. Ако съдържанието на влага е 60%+, то е твърде влажно, което означава, че купчината губи твърде много въздух и се създават анаеробни условия. Обръщането на купчината доставя свеж въздух на микробите, в които броят им се размножава бързо.
Повече микроби = По-бързо разлагане = По-бърз компост
Един страхотен факт за изрязването на трева:
Окосената трева може да се рециклира директно, като се остави обратно в тревата, докато косите. Изрезките са 90% вода и се разграждат бързо, освобождавайки хранителни вещества, еквивалентни на едно или две торене годишно.
Ползи от компостирането